Polèmica a les xarxes

Davant la polèmica suscitada per un comentari de na Liz Castro a Twitter que només pot provenir del desconeixement del sentit i l'abast de les Marxes de Torxes, ens fem nostre el comunicat que ha emès Sants-Monjuïc per la Independència i que us reproduïm a continuació.

Comunicat de Sants-Montjuïc per la Independència en relació a la proposta de substituir les torxes per espelmes

Les darreres hores hi ha hagut un intens debat a les xarxes socials sobre la conveniència, o no, de celebrar la Marxa de Torxes aquest any. Algunes persones, a títol individual, ens han fet notar que l’estat espanyol i els mitjans de comunicació contraris a la independència podien fer servir la imatge de les torxes per a assimilar-nos a moviments d’extrema dreta que la incorporen a la seva simbologia, com ara el Ku Klux Klan. Aquesta possibilitat era rellevant a les portes del referèndum i la independència, i després dels recents incidents racials a Charlottesville (Estats Units). Així, se suggeria suspendre la Marxa de Torxes, o substituir-la per una marxa amb espelmes.

 

Donant a aquesta proposta la importància i l’atenció que es mereix, volem fer públic el següent:

Sants-Montjuïc per la Independència no pot suspendre o canviar el sentit de la Marxa de Torxes de Sants-Montjuïc, perquè no n’és l’unica organitzadora. La comissió està formada per 15 entitats del districte que han decidit, col·lectivament, mantenir la Marxa de Torxes tal i com estava prevista, pels motius que es detallen a continuació.

  • La Marxa de Torxes se celebra a Sants-Montjuïc des de fa molts anys, i amb molt bona participació.
  • Qui vulgui danyar la imatge de l’independentisme trobarà -o s’inventarà- la manera de fer-ho. Si fem la Marxa de Torxes, la faran servir contra nosaltres; si la suspenem, el que faran servir contra nosaltres serà aquesta suspensió. Considerem inevitable que els contraris a la independència vulguin crear ferides i furgar-hi. Per tant, preferim mantenir la Marxa de Torxes ja que canviar-la no evitarà que ens ataquin.
  • L’assimilació amb moviments com el Ku Klux Klan es pot fer amb moltes altres manifestacions que veiem a Catalunya, com les processons de Setmana Santa. No hem percebut cap demanda en aquest sentit.
  • La Marxa de Torxes té el seu origen a la Guerra de Successió (1701-1715), quan els partidaris de l’Arxiduc Carles d’Àustria les portaven com a mostra de suport en el seu conflicte amb Felipe V de Borbón. 250 anys després el Ku Klux Klan la van incorporar a la seva lluita contra la igualtat racial. No volem abandonar una tradició pertanyent a un moment clau de la Història de Catalunya només perquè una organització feixista se l’ha apropiat. Ells no mereixen aquest privilegi i nosaltres no mereixem aquest greuge.
  • Ja hem explicat, i explicarem les vegades que faci falta, aquesta distinció a persones i col·lectius de tot el món que es puguin confondre sobre el seu significat.
  • Els propers mesos Catalunya s’enfrontarà a un nivell de tensió desconegut fins ara. Serà el preu a pagar per a esdevenir un estat independent davant d’una Espanya presa del pànic i la desesperació. Ens emanciparem, ens farem un lloc al món i ens caldrà defensar-lo. Creiem que seria començar amb mal peu renunciar a les nostres tradicions o demanar disculpes per exercir-les.
  • El moviment independentista és plural i transversal. Aquest debat ho ha tornat a evidenciar, i n’estem orgullosos.
  • Convidem tothom a assistir a les Marxes Torxes que es faran arreu del territori i a explicar-ne l’origen històric.
  • Aquesta decisió només afecta la Marxa de Torxes de Sants-Montjuïc. Arreu del territori se n’organitzen centenars, cadascuna amb les seves comissions organitzadores. Sants-Montjuïc per la Independència s’ha vist al centre del debat per motius circumstancials, però no es pot pronunciar sobre les altres Marxes de Torxes.