La Marxa de Torxes de Vilafranca és deixarà de fer

 

La Comissió 11 de setembre del Penedès, entitat impulsora de la Marxa de Torxes per a la Independència de Vilafranca, hem anunciat públicament que hem decidit no organitzar-la més i que, per tant, la passada edició, la quinzena, haurà estat la darrera.

Alhora que s’anunciava la desaparició de la Marxa, la Comissió proposàvem fer una celebració l’1 d’octubre, primer aniversari de la repressió espanyola contra els desitjos d’aquest poble de votar lliurement.

Amb aquesta decisió, la Marxa de Torxes pretén evidenciar que l’1-O ha estat el moment fundacional d’aquesta República que som però que encara no hem pogut desplegar.

La Marxa de Torxes va néixer en un context de calma política on la reivindicació independentista era minoritària. L’acte, a banda de conscienciar la població, ha cercat sempre pressionar partits i institucions per tal que avancessin decididament en l’exercici al dret de l’autodeterminació. Entenem que ja no estem en aquest punt de la nostra història, que no podem seguir fent el que féiem abans de l’1-O com si aquest dia no hagués passat res, com si no haguéssim proclamat la independència encara que hagi estat amb la boca petita.

Estem convençuts que el desplegament de la república ha de començar en el convenciment dels propis catalans, per això pensem que ara cal evidenciar aquest canvi de pantalla tot celebrant la república i no pas reclamant una independència que ja hem proclamat.

Des de Vilafranca convidem les altres Marxes de Torxes del país a fer també aquesta reflexió i decidir si continuen o no fent la Marxa.