Palafolls tindrà finalment Marxa de Torxes

El Departament d'Interior ha concedit directament el permís a La Roda, i el consistori no s'hi ha pogut oposar.

L'Associació La Roda de Palafolls té finalment el permís del Departament d'Interior de la Generalitat per celebrar la V Marxa de Torxes per la Independència, tal i com estava previst inicialment.

Des del decret d'Alcaldia en el qual el consistori municipal va denegar el permís per celebrar la Marxa, l'associació La Roda va treure un comunicat en el que es refermava en la voluntat de realitzar igualment aquest esdeveniment que, enguany, arriba a la cinquena edició sense haver registrat cap incident en el passat. L'Ajuntament, va argüir que la Marxa havia causat queixes i incidents en les edicions anteriors, la qual cosa no consta en cap registre de la policia local. La Roda sempre s'ha cenyit a totes les normatives de forma totalment escrupolosa, i també s'ha mostrat molt respectuosa i oberta a negociar, sempre que s'ha coincidit –com passa enguany- amb la Festa Major de Palafolls.

 

El divendres passat, veient que l'Ajuntament no responia al recurs presentat, la Roda va demanar permís al Departament d'interior, però el dissabte es van obrir negociacions amb l'Ajuntament, i en plenes negociacions ha arribat l'autorització del departament d'Interior, on es donava el permís amb les condicions que s'havia fet cada any. Però tot i aquesta autorització la Roda mantindrà l'última proposta feta a l'Ajuntament presa durant les negociacions, que serà modificar el recorregut. Tot i tenir el permís d'Interior la Roda creu que ja que s'estava negociant amb l'Ajuntament, i amb les bones maneres de fer sempre de La Roda, es farà un recorregut que també pugui agradar a l'Ajuntament, tot i no estar-hi obligats.

D'ençà de la difusió del decret de prohibició, tant el món de la cultura com els alcaldes dels poble veïns s'han sumat a la voluntat popular de celebrar la Marxa de Torxes a Palafolls, una expressió democràtica, lúdica i alhora reivindicativa que se celebra la vigília de la Diada, i que està arrelada a la majoria de ciutats i pobles de Catalunya des de fa molts anys. De fet, aquesta era la primera prohibició d'una Marxa de Torxes, des de l'inici d'aquestes manifestacions reivindicatives a Vilafranca el 2003.
Els alcaldes de les poblacions veïnes de la comarca, Andreu Francisco (Alella), Jaume Oliveras (El Masnou), Rosa Funtané (Montgat), i també el diputat al Parlament i regidor de Pineda de Mar, Pere Aragonès, s'han sumat al clam popular per la realització de la Marxa de Torxes. La vicepresidenta del Parlament, Anna Simó també ha enviat un missatge de suport i, finalment, també s'ha obtingut els suports del candidat de Girona de la llista 'Junts pel Sï' i cantautor, Lluís Llach, i el propi cap de llista de la coalició independentista per Barcelona, Raül Romeva.

Els suports de l'espectre cultural han estat també d'especial rellevància. Durant aquests dies, Josep Maria Mainat (també candidat de 'Junts pel Sí') ha mostrat el seu suport. El cantant de 'Van de Kul' i director de la casa de Música de Girona, Jordi Planagumà, com també el cantant de Búhos, Guillem Solé, Gerard Quintana (Sopa de Cabra) i el Papa Jules de Sangtraït s'han volgut sumar a la reivindicació de La Roda. La Colla de Trabucaires d'Ocata també ha mostrat el seu suport amb un vídeo, com la resta, que trobareu a la pàgina de facebook de La Roda.