L’Ajuntament de Palafolls prohibeix la Marxa de Torxes per la Independència 2015

marxatorxesplf2015

Nota de Premsa de l'Associació La Roda de Palafolls

Els motius al·legats per impedir la tradicional marxa són purament polítics. En cap de les edicions anteriors no s'ha registrat cap incident ni denúncia per part de la policia

L'Associació La Roda de Palafolls va presentar una instància el passat mes de juny per tal de poder realitzar, com cada any, la Marxa de Torxes per la Independència, que enguany arriba a la cinquena edició. La Marxa, estava prevista pel 10 de setembre a les 22:30h amb inici i finalització del recorregut a la Glorieta del Dr. Torner.

Com cada any, el govern municipal presidit per l'alcalde Valentí Agustí (PSC), ha posat traves a l'Associació La Roda. Els motius no han estat mai gaire consistents, i la poca simpatia del govern socialista pel moviment sobiranista s'ha anat accentuant a mesura que el procés polític que es viu a Catalunya ha anat creixent. Tanmateix però, la persistència i la capacitat de persuasió de La Roda ha acabat donant resultats, i fins ara s'ha pogut celebrar aquesta activitat de caire reivindicatiu en un ambient lúdic i festiu.

La Marxa de Torxes per la Independència és una celebració compartida amb molts pobles d'arreu de Catalunya que se celebra necessàriament la vigília de la Diada.

Enguany però, el diàleg i la negociació han desaparegut per obrir el pas a la por del govern del Sr. Agustí per permetre una activitat ja arrelada al poble davant la proximitat d'eleccions al Parlament de Catalunya. Un decret de l'Alcaldessa accidental (1, 2) del 14 d'agost denegava la petició de permís per celebrar la V Marxa de Torxes per la Independència a Palafolls.

Els motius al·legats per tombar la petició de La Roda, demostren que, en el fons, són polítics. El govern al·lega que l'any passat la marxa es va autoritzar perquè no coincidia amb la Festa Major. Després admet que, efectivament, sí que s'havia autoritzat anteriorment quan havia coincidit amb la Festa Major, però que això havia ocasionat les queixes de molts veïns per la coincidència. Cal advertir que la Festa Major de Palafolls és el 8 de setembre, i el fet d'allargar-la al dia 11 és una decisió circumstancial que no sempre s'ha donat, com demostra l'experiència de l'any passat.

El decret de l'alcaldessa accidental també diu que durant els anys anteriors es van produir alguns incidents entre els manifestants, sense especificar més. Sobre aquest punt, val a dir que no consta cap queixa ni cap denúncia registrada als arxius de la Policia Local que es derivi d'alguna de les edicions anteriors de la Marxa.

L'Associació La Roda de Palafolls també vol manifestar que ha interposat aquest dimecres 26 d'agost un recurs de reposició contra el decret d'Alcaldia que ens nega el permís per realitzar la Marxa de Torxes. En aquest al·leguem que:

La marxa de torxes per la qual es sol·licita autorització s'ha de celebrar en els carrers Glorieta Doctor Tornés, Costa Brava, Major, Sindicat i Glorieta Doctor Torné. En cap d'aquests espais, en el mateix horari, és previst que es realitzi cap dels actes de la Festa Major. Per tant, no concorreran diversos actes en el mateix espai.
La denegació de l'autorització es fonamenta només en una motivació d'oportunitat i, en cap cas, en cap motiu de legalitat, essent, doncs, l'activitat sol·licitada plenament compatible amb la normativa legal i amb les ordenances i reglaments de l'Ajuntament de Palafolls.
Contra el que manifesta la resolució, en cap de les edicions anteriors celebrades de la marxa de torxes s'ha produït cap incident.
L'Associació La Roda de Palafolls demana que la nostra sol·licitud sigui finalment acceptada i, en qualsevol cas, manifestem que en cas contrari, la Marxa es produirà igualment en els termes que La Roda estableixi en assemblea."